duminică, 27 februarie 2011
Roma Humanitarian Assistance Project (RHAP)
In perioada 2008-2009 Agentia de Consiliere si Sprijin pentru Minoritati si Persoane Defavorizate din Romania colaborareaza cu ANMRF-Dej Louis Pasteur Craiova in Proiectul Asistenta Umanitara pentru Romi -Roma Humanitarian Assistance Project (RHAP)
-avand ca atributii :facilitarea accesului in comunitatile de romi a echipei de implementare a proiectului, eliminarea barierelor lingvistice dintre beneficiari si echipa proiectului.
Membri in echipa de proiect a ANMRF-Dej Louis Pasteur Craiova din partea Agentia de Consiliere si Sprijin pentru Minoritati si Persoane Defavorizate din Romania(A.C.S.-M.P.D.R ) au fost:
-Cojocaru Mircea Teodor-Facilitator
-Cojocaru Dana-Cristina-Mediator Sanitar
-Teotoase Cornelia-Marinela-Frizer
-Cicea Gabriela-Voluntar
- Enea Cornelia-Voluntar
- Constantin Gheorghe-Alin-Voluntar
-Banica Florin-Voluntar
-Ion Liviu-Voluntar
Descriere proiect:
Roma Humanitarian Assistance Project (RHAP)
Proiect: Roma Humanitarian Assistance Project (RHAP)
Grup tinta: 300 persoane de etnie roma, nascute inainte de 9 mai 1945 sau supravietuitori ai Holocaustului, cu o situatie materiala precara, din judetul Dolj (localitatile Craiova, Cerat si Lipovu)
Scop: imbunatatirea calitatii vietii persoanelor varstnice de etnie roma
Obiective:
-sprijinirea persoanelor rome victime ale Holoaustului, nascute pana la data de 9 mai 1945
-dezvoltarea capacitatii de viata independenta
-promovarea solidaritatii intre generatii, prin oferirea tinerilor si batranilor a ocaziei de a se intalni si a dialoga
-sensibilizarea societatii si in special a comunitatii rome, in ceea ce priveste nevoile si problemele batranilor romi
Prezentare proiect Roma Humanitarian Assistance Project
Romii sunt printre cele mai vulnerabile minoritati din Europa, numara aproximativ 10 milioane de oameni. Populatia roma se gaseseste in fiecare tara din Europa. Cea mai mare populatie exista in Romania (2,5 milioane) si in Ungaria si Bulgaria (800 de mii, respectiv), iar cele mai mici populatii sunt in Danemarca (4500) si Luxemburg (500). In timpul celui de al doilea razboi mondial, cel putin 600 mii de romi au fost ucisi, multi dintre ei in lagarele de concentrare naziste sau in acelasi timp fiind folositi ca sclavi pentru statele naziste. Acum, saizeci de ani mai tarziu, romii sufera de inegalitate a continuat in majoritatea tarilor europene. Ei nu au acces adecvat la asistenta medicala si educatie, si se confrunta adesea cu discriminarea pe piata muncii. In timp ce Holocaustul evreilor a devenit un cunoscut capitol si a istoriei europene, Holocaustul romilor a fost trecut cu vederea sau ignorat in multe tari. Chiar daca romii au incercat sa aduca propria poveste la lumina, multi oameni nu sunt constienti ca romii au fost afectate chiar de catre regimul nazist.
Nu a existat niciodata un program de compensare internationala numai pentru victimele romi a Holocaustului. In programe de compensatie care exista deja in statele europene, romii au fost concentrati, impreuna cu alte grupuri de victime si veterani de razboi fara a tine seama de faptul ca nazistii au planificat si realizat partial genocid al natiunii romilor.
In ultimul deceniu, au fost create Programul de compensare pentru munca fortata(GFLCP), Programul Active pentru Victimele Holocaustului (HVAP), si Programe umanitare si sociale (HSP). Aceste programe au o importanta deosebita pentru persoanele de etnie roma in care acestea sunt enumerate explicit ca fiind printre grupurile-tinta de victime ale Holocaustului din timpul celui de al doilea razboi mondial.
Prin proiectul desfasurat de ANMRF Louis Pasteur Craiova a fost oferit suport material, medical si asistenta sociala unui grup de 300 de persoane de etnie din 3 locatii de pe raza judetului Dolj care s-au incadrat in grupul tinta solicitat de finantator.
Proiectul s-a desfasurat pe o perioada de 12 luni si a vizat identificarea comunitatilor de romi in care existau potentialii beneficiari, identificarea nominala a beneficiariilor , in conformitate cu criteriile stabilite prin proiect, realizarea dosarelor pentru fiecare beneficiar, identificarea nevoilor fiecarui beneficiar; realizarea planului de interventie individualizat; asigurarea tipului de asistenta in functie de nevoile identificate ale fiecarui beneficiar, crearea bazei de date.
Finantator: German Forced Labour Compensation Programme si Organizatia Internationala pentru Migratie- Misiunea din Romania
Perioada de desfasurare: 2008-2009
Etichete:
acasă la romi,
asistenta sociala,
victime ale Holoaustului
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu