SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

vineri, 11 februarie 2011

Medierea în domeniul scolar


Medierea în domeniul scolar 2007-05-01
Medierea în scoala

Este un concept nou în România, însa multe state europene utilizeaza cu foarte mare succes medierea în comunitatile scolare, cu scopul de a asigura promovarea relatiilor de colaborare dintre elevi, profesori si parinti în spiritul tolerantei.

Poate fi medierea elev-elev/grupuri de elevi ?s medierea adult-elev. Mediatorul adult este persoana anume instruita din interiorul comunitatii scolii-profesor, psiholog, ori din afara scolii - mediatorul profesionist.

Este o alternativa la modalitatile clasice de rezolvare a disputelor/altercatiilor aparute în scoli.

Poate fi folosita când între mebrii comunitatii scolare apar situatii conflictuale care, daca ar fi ignorate, s-ar transforma în situatii grave, cum ar fi abandonul scolar, violenta cu consecinte de ordin penal.


Mesaj pentru profesori

Tocmai ati intrat în lumea schimbarii pozitive: ca profesori aveti puterea de a influenta în mod semnificativ viata elevilor dumneavoastra prin puterea de a-i ajuta sa obtina o imagine mai clara despre ei însisi si despre relatiile interumane. Aveti puterea de a transforma conflictele lor în sanse educative. Ca profesori-mediatori, aveti puterea de a-i îndruma pe elevii dumneavoastra prin labirintul artei de a face fata conflictelor.

În fiecare zi oamenii sunt pusi în multe situatii coflictuale interne sau interpersonal. Conflictele sunt cele care apar în mintea si în inima noastra. Conflictele interpersonale sunt între individ si ceilalti membri ai grupului.

Zi de zi elevii au parte de conflicte cu ei însisi, în clasa, în familie si în societate. Desi cei mai multi oameni privesc conflictul ca pe o forma negativa, distructiva, el poate deveni o sansa pentru maturizare si pentru învatare.

Capacitatea de a aborda conflictele într-un mod constructiv, contribuie la sanatatea mentala individuala a elevilor si are efecte pozitive asupra societatii în întregul ei.

Elevii-mediatori

Sunt cei pregatiti pentru a facilita disctia dintre elevi sau grupuri în vederea gasirii unei solutii. Rolul lor este de a le oferi partilor în disputa un forum pentru o mai buna comunicare si întelegere, care duce deseori la o solutie acceptabila pentru toata lumea.

Prin învatarea tehnicilor de rezolvare a conflictelor cât mai devreme, elevii îsi dezvolta aptitudini folositoare toata viata.

De ce medierea în scoala

Medierea ajuta elevii si profesorii si înteleaga:

- ce este conflictul;

- cum poate fi conflictul o experienta pozitiva;

- când folosesc oamenii medierea;

- ce poate face un mediator;

- ce sentimente au oamenii în conflict;

- diferen?ele dintre cooperare si competitie;

- când doua parti sunt în conflict, ce pot face sa rezolve problema.

Prin mediere putem sa ne rezolvam problemele.

Putem deveni mai responsabil, mai buni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu