SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

sâmbătă, 19 februarie 2011

Eveniment -Problemele comunitatii rome in atentia municipalitatii craiovene






________________________________________
Viceprimarul Craiovei Marinica Dinca s-a intalnit astazi cu reprezentanti ai Organizatiei Romilor Caramizari si ai Agentiei de Consiliere si Sprijin pentru Minoritati si Persoane Defavorizate din Romania (ACS - MPDR) pentru a discuta despre problemele comunitatilor de romi din Municipiul Craiova.

S-au facut solicitari pentru interventii in diverse domenii: educatie, sanatate, acte de identitate, infrastructura, locuinte, locuri de munca, ajutor social.
Comunitatile vizate au fost cele din Fata Luncii, Catargiu, Popoveni, Romanesti, Facai, Drumul Apelor, Craiovita, Brestei, Eliza Opran, Cernele.

"Am dori sa se intervina la partea de infrastructura rutiera in cartierul Fata Luncii, acolo unde drumurile au avut de suferit in urma efectuarii lucrarilor de canalizare. Strada Bucovat este o zona intens circulata dar foarte murdara. Pe aceasta strada sunt depozitate foarte multe gunoaie." a spus celor prezenti in sala Ion Balteanu -presedintele Romilor Caramizari.
"In zona Hanul Rosu apa nu este potabila. Locuitorii de aici sunt nevoiti sa aduca apa din parc sau de pe strazile vecine.Am dori sa aveti in atentie aceasta problema si in masura in care se poate sa faceti ceva.Sunt probleme si in Drumul Apelor. Aici ar mai fi nevoie macar de doua surse de apa." a declarat Dumitru Nicolae -expert pe problemele romilor.

"Locurile de munca pentru etnia roma sunt o mare problema de care trebuie sa tineti seama si pentru care solicitam sprijin.Sunt familii care traiesc sub pragul saraciei. Disponibilizarile de la Salubritate au vizat 300 de persoane de etnie roma. Multi dintre cei disponibilizati din pricina lipsei de informatie nu au reusit sa isi faca dosar pentru somaj la timp si sunt in situatia de a nu isi mai putea asigura traiul zilnic. Solicitam sprijin pentru reangajarea acestora." a spus Mircea Cojocaru -presedinte ACS -MPDR.Viceprimarul Marinica Dinca a dat asigurari ca toate problemele discutate in cadrul intalnirii vor fi analizate si se vor cauta solutii optime pentru ele.

"In privinta lucrarilor la infrastructura rutiera se va actiona incepand din primavara in toate zonele Craiovei.
In privinta mizeriei de pe strada Bucovat as vrea sa va rog sa fiti mai atenti cu cei care si-au facut obiceiul de a arunca gunoiul pe unde nu trebuie.
Pentru zona Hanul Rosu o sa analizam posibilitatea de a face fantani publice, iar in Drumul Apelor va merge cineva de la Compania de Apa sa vada care este situatia si ce se poate face pentru locuitorii de acolo.
In privinta locurilor de munca am spus deja ca la Salubritate vor fi reangajate 100 de persoane dintre cele disponibilizate. Vor fi aduse inapoi persoanele cele mai eficiente si serioase. Din primavara in Craiova piata muncii se va dezvolta pentru ca vor incepe foarte multe lucrari si va fi nevoie de multa forta de munca inclusiv necalificata. Eu v-as propune ca dumneavoastra, asociatiile care ii consiliati pe locuitorii de etnie roma sa fiti permanent in contact cu tot ce apare nou pe piata muncii si sa ii ajutati pe acesti oameni sa isi gaseasca un loc de munca."

Reprezentantii asociatiilor participanti la discutii au decis sa faca si o comisie care sa se ocupe de prevenirea si combaterea abandonului scolar - una dintre cele mai des intalnite probleme in familiile de romi.
RAPORT PRIVIND SITUATIA COMUNITATILOR DE ROMI DIN CRAIOVA.
Prezentat in timpul intalnirii


RAPORT PRIVIND SITUATIA COMUNITATILOR DE ROMI DIN CRAIOVA.
In atentia Domnului Primar al Municipiului Craiova.


ORGANIZATIA ROMILOR CARAMIZARI si Agentia de Consiliere si Sprijin pentru Minoritati si Persoane Defavorizate din Romania ( ACS-MPDR) solicita sprijin pentru imbunatatirea situatiei comunitatilor de romi din Municipiul Craiova,care se confrunta in continuare cu foarte multe probleme neluandu-se inca masuri in vederea solutionarii acestora.
In acest sens mentionam urmatoarele sectoare de interventie:
-Educatie;
-Sanatate ;
-Acte de identitate;
-Infrastructura;
-Locuinte;
-Locuri de munca;
-Social etc.

Comunitatile vizate de organizatiile noastre in cadrul activitatilor desfasurate sunt:
-Fata-Lunci,Catargiu,Popoveni,Romanesti,Facai,Drumul-Apelor,Craiovita,Brestei, Eliza-Opran Cernele,

ORGANIZATIA ROMILOR CARAMIZARI si Agentia de Consiliere si Sprijin pentru Minoritati si Persoane Defavorizate din Romania ( ACS-MPDR) au incheiat parteneriate in vederea solutionarii problemelor comunitatilor de romi din Municipiul Craiova, cu ISJ Dolj,DSP Dolj,Institutia Prefectului-GLM Romi, Grupul Scolar Sanitar”Charles Laugier”, Scola cu clasele l-Vlll nr 16 Craiova si structurile sale Sc.38,Gr.15,Gr.28, Liceul de informatica “Stefan Odobleja “,Colegiul National "Carol I"Craiova, Colegiul National "Fratii Buzesti", Colegiul Tehnic de Arte si Meserii “Constantin Brancusi”, Scola cu clasele l-Vlll nr 19 Craiova si structurile sale etc.
Actiunile demarate in parteneriat cu acestea vizeaza in principal activitati de mediere scolara, educatie pentru sanatate si responsabilitate sociala ,dintre care mentionam : “Sanatatea,cea mai de pret comoara”, “Educatie pentru Sanatate” ,“Sa fim sanatosi”, “Daruieste un zambet”, “Daruri de la Mos Craciun” etc.
In comunitatea roma din cartierul Fata Luncii se intalnesc urmatoarele probleme:
-Dupa efectuarea lucrarilor de canalizare si schimbarea conductei de apa potabila in cartier au ramas denivelari la nivelul solului(gropi unde se strange apa) si care in sezonul cald vor reprezenta un adevarat focar de infectie pentru copii si comunitate in general.
Deasemenea ,strazile sunt pline de noroi,deoarece pietrele care au fost scoase nu au fost puse la loc.
-O problema importanta este reprezentata de intersectia strazii Bucovat cu str. Riului,zona Pod, spre Scoala nr.13,intersectie nesemaforizata, care reprezinta un real pericol in special pentru copii care merg la scoala sau gradinita si nu sunt insotiti intotdeauna de adulti.
-In anul 2005 s-a efectuat un proiect de bransament la gaze, dar pana in prezent nu a fost finalizat.
Totodata amintim cartierul Hanul Rosul unde traiesc aproximativ 300 familii care se alimenteaza cu apa din fantani ce nu este potabila si reprezinta un focar de infectie in special pentru copii si batrani,deoarece nu exista conducta de apa potabila .Situatia este similara si in alte cartiere cum ar fi: Catargiu,Romanesti,Facai,Drumul-Apelor,Brestei, Eliza-Opran Cernele.


Locurile de munca pentru etnia roma sunt o mare problema care trebuie avuta in vedere si trebuie oferit sprijin de catre toate autoritatile si institutiile locale .De exemplu: La salubritate lucrau 300 de persoane de etnie roma, care au fost disponilizate, o mare parte dintre acestia datorita lipsei de informatii si a studiilor nu au reusit sa intocmeasca dosarul de somaj la timp.
In acest sens, ORGANIZATIA ROMILOR CARAMIZARI si Agentia de Consiliere si Sprijin pentru Minoritati si Persoane Defavorizate din Romania (ACS-MPDR) au folosit o parte din voluntari pentru a-i ajuta sa-si complecteze actele .
Solictam sprijin pentru reangajarea acestora. La ora actuala am depistat 10-15 persoane care traiesc sub limita saraciei si nu au alte venituri , avand nevoie urgent de reangajare.

Balteanu Ion-Presedinte jur.Cojocaru Mircea Teodor- Presedinte
ORGANIZATIA ROMILOR CARAMIZARI ACS-MPDR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu