SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

vineri, 11 februarie 2011

Constantin I.C. Brătianu a scris mareşalului Antonescu o scrisoare de protest în care solicita stoparea Deportării rromilor în Transnistria

Holocaust

Constantin I.C. Brătianu a scris mareşalului Antonescu o scrisoare de protest în care solicita stoparea Deportării rromilor în Transnistria:
« Domnule Mareşal,
După persecuţiunile şi expulzările evreilor, ca reperesalii în contra coreligionarilor lor în Bucovina şi Basarabia, şi sub influenţa tratamentului ce au suferit în Germania, astăzi se iau măsuri foarte stricte în contra ţiaganilor care sunt ridicaţi cu forţa spre a fi trimişi în vagoane plumbuite, în Transnistria, cum se întâmplă la Piteşti. Nimenea nu înţelege scopul şi interesul acestor expulzări. După cum ştiţi foarte bine aceşti cetăţeni români nu au fost până astăzi supuşi în Statul nostru la un tratament special. Ei sunt ortodocşi ca şi românii şi ocupă în ţara noastră un rol economic important, fiind meseriaşi dibaci, ca : potcovari, fierari, căldărari, cărămidari, zidari sau lucrători agricoli şi salahori. Mulţi sunt mici negustori, mici proprietari , lăptari etc. Aproape toţi lăutarii din ţara noastră sunt ţigani şi nu este sărbătoare populară care să se poată dispensa de concursul lor. Deodată autorităţile le pun în vedere să plece din ţara în care s-au născut şi în care moşii şi strămoşii lor au trăit, din ţara pentru care, ca buni români, şi-au vărsat sângele fiind înrlaţi în armată. În preajma iernii ei trebuie să-ţi lichideze în câteva ore gospodăriile lor, din care nu au dreptul să ducă cu dânşii decât 20 de kilograme de obiecte şi îmbrăcăminte. Bătâni, femei şi copii sunt aruncaţi peste hotare în regiuni necunoscute lor, în care nu mai au nici un rost în viaţă. Şi pentru ce această cruzime ? Ce vină au nenorociţii ? Ce folos va rezulta din expulzarea lor ? Oare ţara românească, mai cu seamă după războiul actual, este suprapopulată şi are o abundenţă de meseriaşi şi muncitori, care cere sacrificarea unui număr mare din cetăţenii ei ? Nu-mi pot închipui că măsurile care se iau păornesc din iniţiativa sau cu ştiinţa Conducătorului Statului, şi de aceea fav apel la Dvs,, ca să faceţi să înceteze o persecuţiune care ne va aduce cu câteva secole înapoi, din istoria omenirii. Gândiţi-vă şi ce se va întâmpla în Rusia reconstruită care ar urma exemplul dat de noi şi care, pe de o paret, ar deporta în Turchestan sau în nordul Siberiei pe românii din Transnistria şi ar trimite înapoi în România miile de cetăţeni români expulzaţi sub regimul actual. Primiţi, vă rog, Domnule mareşal, asigurarea sinţămintelor mele alese.
ss. Constantin I.C. Brătianu,
Bucureşti 16 septembrie 1942

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu