SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

SUNT CETATEAN IN TARA LUI ANDREI

marți, 20 septembrie 2011

Romi, rasism, Europa: “Ajunge!”

Romi, rasism, Europa: “Ajunge!”
Marsul demnitatii „Me sem Rom, me sem Romni!”



In urma cu un an, un numar mare de cetateni romani si bulgari au fost expulzati din Franta pentru ca erau de etnie roma.
Aceste evenimente au fost transmise de televiziuni si totusi, au fost tratate cu o mare indiferenta, nu numai de politicienii europeni, ci si de societatea civila europeana.
Pentru multi, asta a insemnat ultimul act al unei tragedii care a avut loc de-a lungul Europei timp de cateva secole si in care romii trebuie inevitabil sa sufere, paroxismul fiind persecutiile nazistilor si ale colaboratorilor lor, dar nu si sfarsitul acestora.
Multi sunt indiferenti din cauza oboselii, a lipsei protectiei politice sau institutionale, pentru ca au convingerea ca romii au acceptat sau chiar au dorit sa fie dominati.
Evocarea acestor acte de violenta este de nesuportat si in prezent: in Ungaria, fortele de extrema dreapta au protestat in sate precum Gyöngyöspata, unde locuiau multe persoane de etnie roma care au fost fortate sa plece. In Republica Ceha si Ungaria inca au loc crime si infractiuni motivate rasial. In multe sate, comunitatea roma este separata de restul comunitatii pentru ca autoritatile locale au construit ziduri cu acest scop in Tarlungeni si Baia Mare, in Romania, Michalovce, Košice, Prešov sau Svinia in Slovacia, Sliven in Bulgaria. In Serbia, Croatia, Moldova, Franta si Turcia, discriminarile rasiale violente patrund in toate aspectele existentei zilnice. Deportarile fortate au loc in Kosovo si din Germania, Danemarca, Suedia, etc.
Aceasta lista dezastruoasa poate continua la nesfarsit pana la punctul in care uneori sentimentul de fatalitate, neputinta si chiar normalitate a violentei prevaleaza chiar si printre noi.
Aceste sentimente sunt asemanatoare acelora ale membrilor comunitatii LGBT din SUA, de la sfarsitul anilor ’60. Acestia erau obisnuiti cu marginalizarea, cu ingradirea unor drepturi care se cuveneau celorlalti cetateni, cu vatamari frecvente din partea indivizilor sau a fortelor de ordine, doar pentru ca erau membri ai acestei comunitati. In data de 29 iunie 1969, ca in fiecare zi, politia a facut un raid intr-un mic bar LGBT numit Stonewall Inn in Greenwich Village, New York. In aceea zi, o parte dintre clientii obisnuiti ai barului impreuna cu locuitori din zona au decis sa spuna „Ajunge!”. Dupa 4 zile de confruntari cu politia, in jur de 2000 de oameni au organizat un mars de protest pe strazile New Yorkului: asa s-a nascut Parada Gay Pride.
La un an dupa adoptarea unei politici oficiale anti-romi de catre Franta, cateva zile, luni si ani de violente rasiste de nesuportat ale caror victime au fost romii de pe intreg continentul, 1 octombrie va fi „Piatra de hotar a romilor europeni”. In aceasta zi, noi, membrii societatii civile rome si antirasiste din Europa, ne vom asuma responsabilitatile si vom striga cu putere si hotarare: „Dosta!”, „Ajunge!”. Cu mandrie si speranta pentru o Europa fara rasism, antisemitism si orice fel de discriminare rasiala, vom marsalui la primul Mars al demnităţii „Me sem Rom, me sem Romni!”
Ne-am saturat de stereotipuri rasiste, de discriminare rasiala, de marginalizare fortata, de violentele zilnice, de statutul de „tap ispasitor”, de crimele motivate rasial care au afectat romii si comunitatile de romi din inima continentului de mult prea mult timp deja. Ajunge!
Impreuna cu organizatii ale societatii civile, cu cetateni devotati, faimosi sau anonimi, puternici sau slabi, vom marsalui in centrul principalelor orase ale Europei pentru a ridica gradul de constientizare si pentru a denunta rasismul si discriminarea rasiala la care sunt supusi romii din toata Europa.
Vom face cunoscute, celor ce sunt interesati, diversitatea culturii romilor, identitatea, povestile si amintirile acestora, departe de stereotipuri invechite si clisee.
Prin intermediul actiunilor noastre comune, vom da viata visului european si valorii fundamentale a egalitatii. Solicitarea noastra va fi simpla si clara: egalitatea in drepturi si acordarea drepturilor tuturor indivizilor care traiesc in Europa. Intr-un cuvant: DEMNITATE!
Astfel, vom conduce o coalitie de solidaritate si idealuri, din Norvegia pana in Turcia, din Franta in Letonia si in Romania, Ungaria, Bulgaria si alte tari europene, pentru a proclama mandru si tare: Mandria Roma!

Benjamin Abtan, Secretar General Al Miscarii Antirasiste European Grassroots-EGAM
Abania: Aldo Merkoci, Presedinte MJAFT ! Movement si Adriatik Hasantari, Presedinte Roma Active
Belgia: Patrick N’Siala Kiese, membru al Consiliului Director al Kif Kif
Bulgaria: Krassimir Kanev, Presedintele Comitetului Helsinki si Deyan Kolev, Presedintele Centrului Amalipe pentru dialog interetnic si toleranta
Croatia: Mario Mazic, Director Initiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului – Croatia
Danemarca: Thomas V. Lytken Larsen, Presedintele Centrului pentru Integrare Progresiva– CePI, Anne Nielsen, Presedinta a SOS mod racism si Sofie Amalie Andersen, Presedinta a Nyt Dansk Romanetværk
Finlanda: Janette Grönfors, Coordinator Rasmus, Reteaua impotriva rasismului si xenofobiei si membru fondator al Nevo Roma
Franta: Dominique Sopo, Presedinte SOS Racisme si Eugène Daumas, Presedintele Uniunii Franceze a Asociatilor de Romi - UFAT
Marea Britanie: Samuel Tarry, directorul campaniei ‘Speranta nu ura’
Ungaria: Janos Farkas, Presedintelele Guvernului Minoritatii Rome din Gyöngyöspata si Erika Muhi, Director NEKI
Italia: Angela Scalzo, Presedinta SOS Razzismo si Olga Bala, Presedinte Partida Romilor
Kosovo: Raba Gjoshi, Director Initiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului – Kosovo si Osman Osmani, Director al Initiativei 6
Letonia: Anhelita Kamenska, Director al Centrului Leton pentru Drepturile Omului
Moldova: Nicolae Radita, Presedinte al Centrului National al Romilor
Muntenegru: Boris Raonic, Director Initiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului – Muntenegru
Norvegia: Kari Helene Partapuoli, Director al Cwentrului Norvegian Impotriva Rasismului
Romania: Margareta Matache, director executiv Romani CRISS
Serbia: Jovana Vukovic, Coordinator al Centrului Regional pentru Minoritati si Maja Micic, Director Initiativa Tinerilor pentru Drepturile Omului – Serbia
Slovacia: Irena Bihariova, Presedinte Ludia proti rasizmu (Oameni impotriva rasismului)
Turcia: Selda Bilocer, Presedinte Asociatia Tinerilor Romi si Cengiz Algan, purtator de cuvant al Durde!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu